ora hor lin

Välskottat på gården

ora hor lin

det var välskottat - tack Bo Hemborg   vinter

€ - € - € - € - € - € - € - € - € - €

Araber

Semiter. Oftast sekulära (oreligiösa) eller sunnimuslimer. Fridsamma i allmänhet. Klaner och grupperingar som t.ex. Bathpartiet är vad som nu präglar de irakiska araberna. Har levat mer eller mindre förtryckta under turkar fram till första världskriget, sen under ett brittiskt styre, flirt med Nazityskland under det andra världskriget.
Araberna blev grundlurade av britterna genom Sykes - Picot - avtalet mellan Frankrike och Storbritannien maj 1916, Balfourdeklarationen november 1917, San Remo - konferensen april 1920 etc etc. I juni 1920 utlöste den krossade arabiska drömmen om självständighet en revolt mot britterna i Irak.
Sen dess vet araberna vad engelsmän går för, deras tillförlitlighet är extremt låg. Läs mer om Lawrence of Arabia som handlar i stort om detta lilla problem.
Vad gäller oljefälten så anser Irakierna sen länge att det är naturtillgångar som tillhör araberna, i Irak i form av statligt ägande. Man har liksom iranierna dåliga erfarenheter av privatisering. Jämför Irans premiärminister Dr Muhammed Mossadeq, som nationaliserade oljetillgångarna i Persien 1951, och blev störtad av britter och amerikanare 1953.

Assyrier

Semiter. Kristna. Detta folk har funnits i 5.000 år i Syrien, Turkiet och Mesopotamien. Nu för tiden talar man ofta om att det finns mycket kurder i norra Irak och man glömmer av någon anledning bort att i nordvästra Irak mellan floderna Euftrat och Tigris bor det nästan enbart kristna syrianer. Men det finns också syrianer som är muslimer. Det finns i södra Turkiet ett rätt stort område där syrianerna mångtusenårigt haft sitt hemvist, Mardin med städerna Mardin, Midyat och Omid ((Diyarbakir på kurdiska). Assyriska folket anser sig "bedrängt" av kurderna som i sin tur känner sig förtryckta av turkarna. För tydlighets skull: Assyrierna är icke-araber (men båda folkslagen är semitiska) och kurderna är icke-persier [men båda folkslagen är aryans (arier)].
Tacksam om uppenbara felaktigheter påpekas. De kommer då att rättas till så alla uppgifter ovan blir korrekta.

jobbar som fan ständigt och jämt

ora hor lin

hortensia DSC02872

ora hor lin

Dagsläge 31 mars 2003

Krig i Irak, krig mot araberna. Det är inte helt nytt i mänsklighetens nyare historia. Överallt där engelsmännen varit framme, har stora och varaktiga problem uppstått. Britterna drog gränser godtyckligt. Oftast i samråd med övriga den tidens stormakter: Ryssland, Frankrike, Österrike-Ungern. Exempel är Durandlinjen som drogs tvärs genom Pashtunfolket och nu bildar gräns mellan Pakistan och Afganistan.
Ett annan exempel är den nya gränsen mellan Turkiet och Irak (och Syrien) som engelsmännen med svensk hjälp (!) drog efter första världskriget.

Engelsmännen borde allra först upphöra med ockupationen av Nordirland.

Nu är Kurdistan ett rykande aktuellt tema. Men innan kurderna ges ett eget land skulle man skänka en tanke åt Katalanerna och Baskerna i Spanien. De borde nog få sin frihet genast!

Sydtyrolen får inte gömmas bort, inte heller Assyrierna. Ett stort problem är Jammu och Kashmir. Står inte britterna i skuld för tillståndet där?

amerikansk knaepp

red line

bryggan

red line

U p p