64

Käsemålen

i Emmaboda kommun
Käsemålen mars 2018

Huset   |   Lille Mossen   |   Halvsyskon   |   Ladugården

red line

1931-vedboden
Kjesmålen 1931 - då fanns både vedbod och staket

Analys av fotot ovan

Av tio födda 'Wolfare' i Ingatorps socken, Jönköpings län, var vid tidpunkten för fotot - omkring 1931, åtta i livet. Fyra av dessa sammanstrålade i Kjesemålen: Olivia 45 år, Edvin 37 år. Olga 32 år samt Anna (min mamma) 28 år. Åter fyra av de ännu levande syskonen saknas: Hjalmar och Folke för de har utvandrat till USA samt Gunnar och Einar, som arbetar i Helsingborg, Skåne, och därför ävenledes haft svårt att hänga med till denna lilla släktträff i Vissefjärda socken (Emmaboda) i Kalmar län. Min pappa, Sigfrid Ekström, hade köpt stället Kjesemålen och flyttat in där i september 1925. Sen hade mamma - Anna Wolf, kommit och de hade gift sig den 24 oktober 1930.

Jag utgår från att kortet har tagits av Sally och likaså har jag tidsbestämt samlingen av folk till någon gång sommarhalvåret 1931. Sally har skrivit namnen nertill på fotografiet (så förståndigt!). Sallys moder är Olivia Wolf. Hon står längst bak och ser ledsen ut. Hon har blivit änka två gånger senast 1927. Längst fram står Edvins hustru, Ebba, med dottern Irene, född 1927. Bredvid står Olga Wolf med sonen Ingvar, likaledes född 1927. Olga är gift 20 april 1925 med Melker Holm i Mönsterås men denne saknas på den här utflykten.
Min mor står bakom Ebba och min pappa är mannen med plommonstop. Antar bilen är chartrad av morbror Edvin men kanske Sally är chaufför? Edvin är charkuterist med egen butik i Hjältevad. Något jag fäst mig vid är att det då fanns ett fint staket. Det har jag inget minne av men jag föddes ju inte förrän tre år senare. Min syster Ebba föddes februari 1932 så kanske Anna Ekström född Wolf (min mor, lite skymd på bilden) redan är gravid? F.ö. så revs vedboden omkring 1960

liten orange linje

Min pappas syskon - Helbröderna

Min pappa, Sigfrid Ekström föddes 1889-07-30 i Karlskrona. Tage Ekström föddes 1892-0102 i Ronneby. Nils Ekström föddes i Nybro 1893-12-23. De här tre pojkarna hade samma moder, Ida Charlotta Ekström, född Lindström. Hon var August Ekströms tredje och sista hustru.

Halvsyskon

Serafia

Serafia föddes 1874 med moder Hedda Nordgren, i Augusts första äktenskap. Serafia emigrerade år 1896 till USA. Hon gifte sig med en Williams, som hade svensk härstamning, och som till synes var framgångsrik i restaurangbranschen. Serafia avled i Miami Beach 1934. Her americanized name: Sophie Williams
I början av 2018 etablerades en kontakt med ett barnbarnsbarn till Serafia.

Hilda

Hilda 1876 - 1935 var en två år yngre syster till Serafia. Även Hilda emigrerade till USA. Men först födde hon (1897) sonen Nils Hilding Emanuel Ekström i Stockholm. (denne emigr 1923 men återvände till hemlandet senare) Hilda gifte sig med annan svensk emigrant, Kihlström och dog i Philadelphia. Her american name was Hilda Kilstrom.

Torwald

Torwald föddes 1884 med Augusts andra hustru, Hilda Charlotta. I födelseurkunden stavas hans namn Tovald. Tovald reste till USA år 1900. Han kom tillbaka men emigrerade för gott 1902. Thorwald bodde hela tiden i Philadelphia och var i måleribranschen med eget företag. Fick nyligen en fråga från USA om varför inte Thorvald visste vem hans mamma var. Svaret är väl att han var bara 2½ år när Hilda, hans mamma dog. Och hans pappa, August, min farfar, var ju gift tre gånger. Olof aka Torvald lekte som liten - i Blekinge och i S:t Sigfrid i Småland, med 'halvsyskon' enbart, en av dessa var min pappa. Thorwald hade många alias, Olof var vanligt i amerikanska pass men i födelse- och dopboken står det faktiskt 'Tovald' - som inte är särskilt välfunnet eller användbart någonstans.

På hans och hustrun, Almas, gravsten står det Olof T. Ekstrom

liten orange linje

Soldattorp

Soldattorpen tillkom i och med indelningsverkets ordnande under 1600-talet. Dessa torp fick bli boställen för infanteriets, kvalleriets och flottans manskap.

Torpen tillhandahölls av bönderna i roten. Soldaten, ryttaren eller båtsmannen nyttjade bostället så länge han var i rotens tjänst. Han hade inga skyldigheter i form av dagsverken men rotebönderna vara skyldiga att bistå torparen med t. ex. en dragare och kompensation för mark som inte var bördig.

Källa: Torp, torpare och torpinventeringar, ISBN 978-91-88888-00-7 (2015)

På tal om hembygdsboken: I årgång 1956 har Brita Thörn, prostens dotter, skrivit om båtsmän i Vissefjärda. Hon påstår att ett båtsmanstorp i byn Karamåla är det sista i socknen och att detta löstes in av den där bosatte från de fyra gårdar i roten som ansvarat för detta ställe. Karlman är nyckelord. Boken är överallt slut förstås men kan förmodligen läsas på KB. Brita Thörn är en som skrivit mycket, mycket i hembygdsboken. Hennes specialitet är nog kyrkor och präster, hon har knappast insikter om den proletära delen av befolkningen.

red line

Lilla Mossen

En bit inne i skogen fanns en uppodling som kallades 'Lilla Mossen'. Man sa aldrig så utan på dialekt blev det 'lille masen'. Där odlades mest havre (till grisen) och ibland hö (till korna) - det var en liten knagglig väg så att forsla hem skörden var ett litet äventyr. Vanligt var att jag ställdes att hålla upp skaklarna och sen sköt mamma och pappa på. Det var en skraltig vagn med järnhjul. Vi hade ingen häst.

Det berättades om när pappa skulle köpa stället. Då begav sig pappa och hans bror Tage och kanske någon mer (säljaren eller mäklaren) till lilla mossen med ett järnspett. De skulle kontrollera det förnämliga jordlagret för kommande odling. Tage hade bevistat en kort utbildning till trädgårdsmästare - det var expertisens dag på Kjesmålen. De gick ut mitt på mossen och man drämde ner spettet. Det spettet har man aldrig mer sett röken av!

ett hus i Emmaboda kommun
Käsemålen juni 2024

red line

Kringelvass