threelines

De svart-vita fotografierna

ora hor lin

SläktforskningSläktträff Helsingborg 1956SoldattorpetStartsidaStugan i Bräkne-HobyGräsmo Trekanten: Jenny Sjölin m fl

ora hor lin

Kusiner Ingatorp omkring 1914

EinarWolf-ViktorSandell
Kusinerna Einar Wolf och Viktor Sandell, Ingatorp, dessutom tiken Frida, omkring 1914.

vid vedboden
Fotot från Kjesmålen kan ha tagits 1931. Förmodligen är min kusin Sally fotografen och det är nog hon som antecknat nertill på kortet. Släktingarna från Ingatorp kom på besök, kanske för att visa upp barnen, båda födda år 1927. Det är Ebbas första barn, Irene och Olgas första barn, Ingvar. Mina föräldrar, Anna och Sigfrid, har varit gifta ett tag men ännu har det inte kommit några barn (Ebba föddes sen i februari 1932 så hon kan ju vara på väg). Närmast bilen står Olivia som blev änka år 1923 och sen en andra gång år 1927. Det fina staketet fanns inte på min tid och vedboden revs någon gång runt 1970, men stengrunden finns kvar som en vacker ruin på en plats där vi barn lekte...


Elsie Hulda Nisse
Bildens plats kan vara hos Erik Sjölin i Nybro, möjligen våren 1940. Stående från vänster: Farbror Tage, Harald Sjölin, Elsie Ekström, Hulda Ekström, född Sjölin, Erik Sjölin, Jenny Sjölin, samt längst ut till höger en kvinna som jag trodde var Ida Malmström. Farmor, Ida Lindström sitter på en stol. Framför dem alla hukar farbror Nisse med tvillingarna, födda november 1938, Carl-Gunnar och Jan-Erik.
Tage Ekström var trädgårdsmästare och hade ett litet ställe i Gräsmo, Trekanten, invid Sankt Sigfridsån, nära staden Nybro. Jag har beräknat att Jenny Sjölin var 63 år och Ida Malmström 59 år vid fototillfället. Farbror Tage bara 48. Erik och Harald var bröder. Erik hade en tvillingbror, Nils, boende i Amerika. Det är ju som en liten improviserad släktträff. Varför min pappa inte är med kan bero på att mamma inte lät honom resa dit. Mina föräldrar hade ju tre barn, Ebba 8 år, Ejnar 6 år, Birgitta 2 år. Dessutom kom i september 1939 ett dödfött, odöpt flickebarn. Och så världskriget och ransoneringarna - i samma veva.
De två bakom farmor Ida stående kvinnorna oidentifierade. Gissningar om att den magra är Jenny Sjölin och att den andra, lite rundare, möjligen är Ida Malmström. ''Någon som vet''?
Jag fick kortet juli 2020 från sjuksköterskan Eva Ekström i Malmö


vid sjön
Ett antal kusiner på mödernet, Edvin och Ebba, Sally och Axel, m.fl.

kanske 1953
Ett foto från 1951 - 1953 - mer bestämd datering inte möjlig nu.

hoby-stugan
Tror nu det är Johan Ekström, en fem år äldre bror till min farfar, ibland kallad åkaren och damerna som skymtar kan vara Augusta, en syster till farfar samt fru Ståhl, Johans hustru. Men tämligen osäkert!

Till sidans bottenTill sidans toppEinars startsidaMain folder content

Back To Top

ora hor lin

wolfare-1956
Fotot har ingen säker datering, men kan vara 1956. Det är en släktträff hos morbror Gunnar i Helsingborg. Längst fram sitter Lennart, Edvin, Anna, Gunnar, Inga, Olga och Melker. På dragspelet finns namnet Fredrik - är eventuellt en lokalt inhyrd festmusikant? Vi försökte 2018 identifiera de övriga personerna.

ora hor lin

KAFFEBORD
År 1915 i Hjältevad. Samlingen beror på att morfar har gått bort. Det är begravningskaffe antas.

ora hor lin

Back To Top