threelines

Släktforskning i sydöstra Sverige

Amerikabrevet och mannen från ödevata

En dag ska jag klargöra vem Thorwald var; åtminstone en av dem, en halvbror till min pappa, bosatt i Philadelphia, USA.

Amerikabrevet

Vi fick ett brev från en Thorwald i Philadelphia, USA. Det bara damp ner och pappa sa att det var en halvbrors kusin eller liknande. Brevskrivaren påstod han var i måleribranschen. Antingen hade han eget eller var anställd. Det gick bra för honom (eljest hade han knappast skrivit brevet till min pappa). Han hade en ny Studebaker. Det var något som jag fäste mig vid och funderade på om jag kunde skryta om det i skolan... En Studebaker, ett dollargrin. I Sverige rullade det fortfarande bara ett fåtal bilar och då med gengas. Brevet var en händelse som man minns; det kan ha varit runt 1944-1947, Det kom inga fler brev och inget amerikaarv heller för den delen... När vi nu är på jakt efter vår Thorwald, den avlägsne släktingen, kan man ju fundera över om det här brevet kom från den Torvald du avsåg. Kan det i stället ha varit Ernst? Honom har jag själv aldrig hört talas om förrän nu i ditt mail.

Mannen från ödevata

Vi fick ett hastigt besök av en okänd man. Det kan ha varit under kriget (1940 - 1945) och han presenterade sig som en avlägsen släkting till Pappa (Sigfrid). Han hade fått permission från ödevata och dragit sig till minnes att det bodde en halvkusin till en halvbror i närheten. Så han dök upp och satt i köket och pratade. Jag tyckte alltid om när det kom besök men det var inte att ta miste på att min mamma inte tyckte det var något välkommet besök. Han återkom vid ett flertal tillfällen, kanske tio - tolv gånger. Har pratat med min syster Birgitta i telefon nyss. Hon berättade att en gång när personen (Torvald eller Broberg?) var på besök så kom det en polisman cyklandes förbi huset. Då fick de krypa ner med huvudena så de inte syntes från vägen. Detta påstår Birgitta och det hade uppfattats som om denne (Torvald Bbroberg?) inte var på permission utan hade 'bonnat' dvs rymt. Jag var antagligen inte hemma den dan, för jag minns ingen sådan episod. Mitt bestående minne av mannen från ödevata var att han pratade mycket, ansåg sig själv vara en hyvens karl, men jag blev lite besviken på honom. Han hade nämligen skrutit över hur han kunde laga ett leksaksflygplan som jag nog fått i julklapp av Gustav Lindströms. Han skulle kunna få det att flyga på ett snöre i kökstaket. När jag bad honom laga flygplanet, sa han 'att om han bara haft grejor' hade det varit en smal sak. Jag skulle velat skriva mer om ödevata men nu har det redan dragit iväg så långt. Hoppas att du läser och begrundar. Kanske du vet mer om denne person som satt på Ödevata för länge sen? mvh sysslingen (Birgitta hälsar också, hon menar att då är hon också syssling till dig)

Ödevata var ett arbetshem.

Jag kände till det när jag gick i Alsjö skola, ganska bra eftersom jag ofta var där och lekte med skolkamraten Gunnar, son till föreståndaren, Josua Nilsson. Det blev mycket fäkalier från alla internerna. Det flöt neråt Kjessjön där det blev mer och mer obehagligt att bada. Men att beskriva miljöproblem har aldrig varit populärt, varken då eller i dag. Senare blev Ödevata en öppen anstalt för rattfyllerister. En del kända sångare och skådespelare fick sitta av sitt straff där. Därefter kom en period då det hela var en flyktingförläggning. Nu är det sommarstuga. [...]Min syster säger att det numera är försäljning av fiskekort och t o m ett spa!

Ödevata ligger ungefär 3 km norr om mitt föräldrahem, Kjesmålen. De som satt på ödevata på den tiden var s k 'försumliga fäder'. Det kan ha varit omkring trettio intagna.

liten orange linje

Det nya programmet - 2017 02 02 - 'ancestry', har hjälpt mig sätta ihop följande om farfar. Min farfars far hette Gustaf Ekström, han föddes år 1797. Hans son, August, fick börja med efternamnet Gustafsson. Senare i Nybro (Pukeberg) ändrade han det till Ekström. August Ekström föddes den 3 Maj 1850 i Bäckasjögärde, Backaryd, Blekinge.
August Ekström var gift tre gånger och det finns tio registrerade barn; enligt denna förteckning:

ModerBarnFöddDöd
HeddaGustaf Artur 24/6 1872 2/1 1907
HeddaSerafia 5/7 1874 21/11 1934
HeddaHilda 19/1 1876 1/9 1935
HeddaSyster Augusta 14/2 1878 16/11 1882
HeddaSyster Alfrida 16/4 1880 12/6 1886
HildaCarl Johan 14/2 1883 17/9 1883
HildaOlof Torvald 13/10 1884 10/12 1960
IdaSigfrid Wilhelm 30/7 1889 18/12 1977
IdaTage Adolf Wirelius 2/1 1892 18/12 1977
IdaNils Johan Konrad 23/12 1893 24/11 1973

Sigfrid Wilhelm blev min pappa. Han var i Minnesota 1907-1921. Heddas flickor Serafia och Hilda liksom Hildas son Olof Torwald utvandrade till Philadelphia, USA. Dessa tre halvsyskon till min pappa återvände aldrig till hemlandet.

liten orange linje

En liknande listning av min farfars far, Gustaf Ekström, och dennes tio barn, finns på sidan om Gustaf Ekström

Mer om Gustaf Ekström och August Ekström finns på sidan om August Ekström

liten orange linje

Uppåt   |   Nedåt

ica Lindås
Birgitta O

DSC02976 kusinen Lars-Eric H, Utö Värdshus
Lars-Eric H.

Uppåt   |   Nedåt

DSC03127 Ebba och Birgitta
Ebba och Birgitta

liten orange linje

220ee

Uppdatering:
2017 03 04

Detta är inte helt up to date info. Sorry!

Har börjat med släktforskning. Startade med ett abonnemang på 'ancestry' i går den 2/2 2017. Jag är född 1934 så det var på tiden att man började intressera sig för vilka anfäderna är.

På fädernet fann jag allra först att hade fler 'farbröder' än jag vetat om... Kände väl bara till farbror Tage och farbror Nisse. En annan överraskning var att min farfar (August) hade varit gift tre gånger och fått barn med alla. Se förteckningen jag gjort ovan!

Hedda Nordgren (19/4 1872 - 23/5 1880) var första frun. Först föddes Gustaf, den 24/6 1872. Han fick efternamnet Gustavsson men blev bara 35 år. Ett annat av Heddas barn hette Serafia och hon dog i USA samma år och månad som jag (Ejnar) föddes, november 1934, 21/11 resp 13/11. Så var det Hilda som föddes två år senare och dog 1936. Serafia och Hilda var således mina halvfastrar...

Hilda Charlotta Petersdotter (26/8 1861 - 17/1 1887) blev fru nr 2. Olof Torvald, en halvbror till pappa, föddes 13/10 1884, utvandrade och blev så småningom välbeställd företagare i Philadelphia. Då de har bra koll på folk i USA så var han en smula inblandad i båda krigen, en värnpliktig reservist, kanske? Han kallade sig Olof ett tag men är nog mest bekant som Thorwald. I källorna finns minst ett tjog alias för Olof Thorwald. Namnet stavades förresten Tovald i församlingsboken.

Ida Charlotta Lindström (26/8 1865 - 7/1 1942), min farmor, giftermålet med August: den 22/4 1889. Antagligen bodde även tidigare äktenskaps barn hos Ida och August några år; det framgår av husförhörslängder.

Gustaf Artur, den äldste gossen, försvann ur papperen ett bra tag: 'he may have gone to Germany'. Detta håller jag på att reda ut nu. Man har eventuellt funnit honom, pappas äldsta halvbror, i USA, där han kallat sig Gustav A. Gustavsson. Lätt att det blir misstag: många heter Gustaf och många Gustavsson, Ekström och Lindström. När han dog skrivs han som Eckstrom dvs inte som Gustavsson. Det betyder enligt min mening att det är ytterligt osäkra uppgifter. De blir särskilt osäkra därigenom att medan vi i Sverige har födelsedatum som en god identitet, så skriver man i USA oftast bara t. ex. age about 37 years...

Hedda, Hilda Charlotta, och Ida Charlotta, den senare träffade jag en gång när jag var runt sex år gammal, ja, jag vill veta mer om dessa kvinnor och i mitt nya släktträdsprogram ska jag förhoppningsvis sen kunna visa mer om deras öden...

Välkommen!   —   Detta är [!] Tor im Walde   —   2017


En intressant hobby, släktforskning. I dag har jag t ex funnit att min farfar, August Ekström, bevisligen var arbetsledare vid ett katedralbygge. De Du!
Han blev skjuten av ett fyllo som sårade honm lätt i armen. August begärde 50 kr i skadestånd för sveda och värk vid tinget. Hur det blev med den saken är inte klarlagt. Pappa nämnde aldrig saken, vad jag kan minnas. Källan här är tidningen KALMAR, den 19 januari 1887. En ocr-skanning har företagits av Kungl Bibl och jag har återgett rättegångsreferatet här på sidan


Det var en gång ett ljust och leende landskap

barndomens utsikt mot söder, år 1949

Tegar, gräsvallar, stenrösen, nästan igenväxta diken men ändå av människan odlad mark, ett öppet, ljust och leende landskap. Fotot från omkring 1949. Utsikten från min barndoms stugfönster...