mitt-val

Amerikabrevet och mannen från Ödevata

Amerikabrevet

Vi fick ett brev från en Thorwald i Philadelphia, USA. Det bara damp ner och pappa sa att det var en halvbrors kusin eller liknande. Brevskrivaren påstod han var i måleribranschen. Antingen hade han eget eller var anställd. Det gick bra för honom (eljest hade han knappast skrivit brevet till min pappa). Han hade en ny Studebaker. Det var något som jag fäste mig vid och funderade på om jag kunde skryta om det i skolan... En Studebaker, ett dollargrin. I Sverige rullade det fortfarande bara ett fåtal bilar och då med gengas. Brevet var en händelse som man minns; det kan ha varit runt 1944-1947, Det kom inga fler brev och inget amerikaarv heller för den delen...

Mannen från Ödevata

Vi fick ett hastigt besök av en okänd man. Det kan ha varit under kriget (1940 - 1945) och han presenterade sig som en avlägsen släkting till Pappa (Sigfrid). Han hade fått permission från ödevata och dragit sig till minnes att det bodde en kusin till en halvbror i närheten. Så han dök upp och satt i köket och pratade. Jag tyckte alltid om när det kom besök men det var inte att ta miste på att min mamma inte tyckte det var något välkommet besök. Han återkom vid ett flertal tillfällen, kanske tio gånger.
Mitt bestående minne av Torvald från ödevata var att han pratade mycket, ansåg sig själv vara en hyvens karl, men jag blev lite besviken på honom. Han hade nämligen skrutit över hur han kunde laga ett leksaksflygplan som jag nog fått i julklapp av Gustav L*s. Han skulle kunna få det att flyga på ett snöre i kökstaket. När jag bad honom laga flygplanet, sa han 'att om han bara haft grejor' hade det varit en smal sak.

Ur ett mail skickat febr 2012. Efter på allvar startade efterforskningar [2.2.2017] har jag kommit fram till att det kan omöjligen vara samma person. Thorwald kan inte befinna sig i all välmåga i USA och samtidigt sitta på Ödevata (anstalten). Ett problem bland många som nu har upptäckts är att den 'riktige' Thorwald, kallas för Tovald på födelse- och dophandlingarna (prästen i Blekinge var kanske påverkad av något starkt?). Måhända Torvald nr 2 egentligen hette Ture eller Tage eller Tor...

Ödevata var ett arbetshem. Jag kände till det ganska bra eftersom jag några gånger var där och lekte med skolkamraten, sonen till föreståndaren. Det blev mycket fäkalier från alla internerna. Det flöt neråt Kjessjön där det blev mer och mer obehagligt att bada. Men att beskriva miljöproblem har aldrig varit populärt, varken då eller i dag. Senare blev Ödevata en öppen anstalt för rattfyllerister. En del kända sångare och skådespelare fick sitta av sitt straff där. Därefter kom en period då det hela var en flyktingförläggning. Nu är det sommarstuga. Min syster säger det är försäljning av fiskekort och t o m ett spa!

Ödevata ligger ungefär 3 km norr om mitt föräldrahem, Kjesmålen. De som satt på Ödevata på den tiden var s k 'försumliga fäder'. Det kan ha varit omkring trettio intagna.
Om tiden dessförrinnan, under kriget, läs på sidan nya/bildsidan, om läger för desertörer och misstänkta krigsförbrytare.
Nu återgå till ordningen. Vem var Thorwald?

Svaret erhölls fyra år senare. Tack vara intensivt släktforskande i kyrkböckerna fann jag mannen från Ödevata. Det var Tor Bogren (1895-1965) och denne har antecknats för faderskap 1932 i Vissefjärda socken. Period.

ora hor lin

Tre videos från Kabul och Afghanistan

ora hor lin

Det var en gång ett ljust och leende landskap

barndomens utsikt mot söder, år 1949

Tegar, gräsvallar, stenrösen, nästan igenväxta diken men ändå av människan odlad mark, ett öppet, ljust och leende landskap. Fotot från omkring 1949.