Apelbergsgatan

4-meny

en gata i Stockholm

Apelberget en hemsida — med 'tomma' rutan och ...

Apelbergsgatan är en bakgata till Kungsgatan i Stockholm. En genuin bakgata mitt i stan. Paradoxalt en av de mest okända, samtidigt som den ligger mer centralt än de flesta gator i huvudstaden. Någon skulle kanske kalla Apelbergsgatan för en lastgata. En som servar alla affärerna och de stora företagen på Kungsgatan, exempelvis Telia.
Den relativt okända gatan kommer knappast att bli använd som 'genväg' eftersom den på vardagarna vid rusningstid oftast är blockerad här och var av lastande fordon.

den 4e april 2009

Stockholms kanske tristaste citygata heter Apelbergsgatan. Den är stendöd, dyster och har flera syskon, Karduansmakargatan, Herkulesgatan
… alla har de blivit typiska moderna leverantörsgator. Långa, kusligt kalla fasader av betong som bitvis saknar både fönster och portar.

Eva-Karin Gyllenberg (DN) skrev att 'Apelbergsgatan' är en av alla dessa gator som är konstigt numrerad. Det lägsta numret på den udda sidan är 29 och på den jämna 34.

Apelberget och Apelbergsgatan

Bilder från Apelbergsgatan, mellan Sveavägen och Drottninggatan.
Apelbergsgatan är en parallellgata till Kungsgatan och alla tiders bakgata i vår nordiska Metropol...   Apelbergsgatan börjar i öster 20 m.ö.h. vid Malmskillnadsgatan, och gatan heter Brunnsgatan på den östra sidan av Brunkebergsåsen. Den löper sen brant nedåt Sveavägen där höjden är omkring 10 m.ö.h. Gatan slutar tvärt vid Klara Norra Kyrkogata [8 m.ö.h.] och har då passerat, förutom Sveavägen, följande tvärgator:
Olofsgatan
Holländargatan
Drottninggatan samt
Målargatan.

 

Är det något som sena tiders stadsplanerare och arkitekter verkar livrädda för så är det småskalighet och alla former av mysiga krypin. I stället blir det storskaligt räta linjer som mest förmedlar monotoni – inte sällan är fastigheterna fula som stryk.

Folk föses ihop på några få gågator bland skyltfönster och neonskyltar. Vill man slippa dessa horder av människor som plöjer fram så får man söka sig till – vad då? Jo, en av de ödsliga leverantörsgatorna.
Plötsligt känns det rent av lyxigt att få ha en hel gata för sig själv mitt i city. Och inte behöver man vara rädd, om det så är mitt i natten. Inte ens bovar och banditer söker sig till ett så erbarmligt tråkigt stråk som Apelbergsgstan.

Marcus Boldeman DN 2011 04 04

Rivals mandelstång

Mandelstången är historia. Tyvärr är trivsel och kvalitet bortblåst. Konstaterades vid ett besök våren 2016.

Café Rival vid Mariatorget

Överst