Skogsryd

En kompletterande information. Platsen ligger i Götaland. Koordinaterna är kända:

56° 35´ N, 15° 25´ E

Krogen har nyligen brunnit ner. Sånt händer!

ortnamn
Lessebo

Kringelvass
Kringelvassen i Kässjö

hoch_Thunbergiana
Jakobsberg

Orter och ortnamn

Nedanstående foto av Lars-Olof Larsson är omslagsbild till boken 'Ortnamn i Kronobergs län' Fridolf Jönsson, Växjö, 1989, isbn: 9185882046

Lessebo, Ljuder och Linneryd

Där fem vägar sammanstrålar fanns det på den tiden två landsvägsgrindar. Farbror Nils var förtretad över detta. Fyra gånger fick han stiga av sin motorcykel bara för att öppna och stänga grinden. Det var en s.k. lättviktare. Dessa var mycket vanliga på 30- och 40-talet. Det var vid tiden för det andra världskriget och således före den egentliga motoriseringen av landet.

Farbror Nisse var verksam med tapisseriarbete i Tingsryd och ibland tog han ledigt för att hälsa på sig bror Sigge på Kjesmålen där han kunde fiska med sitt kastspö och annat. Sedermera blev det Ekströms Möbler av det hela.

När det var svår ransonering av alla tänkbara livsmedel i landet var det aktuellt att bistå sin broder med fläsk. Min pappa hade gris, även om detta innehav inte var självklart i kristider och allt skulle registreras och mobiliseras. Slakten av grisen var ett kapitel för sig. Det skulle helst ske utan ljud från julgrisen, eftersom grannar kunde missförstå och tro att det var en 'svarta-börsen-gris' eller annat olagligt. Man var faktiskt genuint rädd för den tidens överhet, statspolis och annat farligt främmande kunde dyka upp; det var faktiskt mer skrämmande än de fientliga överflygningarna på låg höjd.

Nu skulle min pappa dela med sig av sin gris. Ena grishalvan skulle fraktas över till brodern i Tingsryd på något sätt. Bäst kunde detta ske när det inte var helt ljust. Så klockan två på natten begav sig pappa iväg med en grishalva på damcykeln, väl fastgjord ovanför vevhuset. Överenskommet var att bröderna skulle mötas vid Klintakroen.

Det skulle vara lämplig mötesplats sa man till varandra. Inte precis halvvägs men ändå en lämplig plats för där trodde man inte att polisen brukade hålla till.
Projektet 'halv julgris till Tingsryd' gick s.m.s. vägen. Det berättades om detta under åtskilliga år efteråt - jag tror att båda inblandade var rätt skraja den där transportnatten men glada att det klafffade med den valda mötesplatsen, Klintakroen.

URL: http://www.ejnar.se/blom/TEL/7192/december.html
Updated: 2005-12-21 [2010 08 12]

mor hor lin