N e d — alla sidorna — index — HITTA
Givetvis finns det en hel del redan. Det som jag saknar är information på Internet. En saklig och neutral information, som ges utan kommersiella hänsyn och som uppdateras till det nuvarande marknadsläget. Ett påstående som jag alldeles nyss läst var exempelvis det följande: "Det bästa ginsengpreparatet kommer från rötter som odlats i Kaesong-distriktet i centrala Korea". Jag har inga möjligheter bedöma sanningshalten i detta påstående. Finns det bättre preparat, som är köpvärda och finns det sådana som man bör undvika antingen därför att de är för dyra eller med innehåll som inte ger den avsedda verkan? Det är väsentliga frågor, som väntar på svar.
Ginseng is a medicinal plant with wondrous powers. Although it grows in other countries as well, it is widely cultivated in Korea where the climate and soil produce the world´s finest. It is a perennial herb that belongs to the Araliaceae family. Scientifically it is known as Panax schinseng Nees.
Sorry! Här kom det en hel del engelska ord. Fastän jag utlovat en svensk sajt! Det är en del viktig information som jag inhämtat från boken A Guide to Korean Cultural Heritage by The Korean Overseas Culture and Information Service, december 1998, givetvis inte översatt till svenska. Jag återger därför transumt:
A ginseng plant usually grows to be about 600 mm tall. The subterranean stem is short, and stands either straight or slightly tilted. The root looks similar to that of a Chinese bellflower, with a single stalk growing out (of) the stem. Three or four leaves grow at the end of the stalk. Light-green flowers blossom in April. When the flowers wither away, they are replaced by round, reddish fruit.
Ginseng grown in America is called American, western, Kwangdong, Hwagi, or Pó ginseng; Panax quinquefolium Linné is the scientific term. Japan´s ginseng is Panax japonicum C.A. Meyer, and China´s Panax notoginseng (Burk) F.H. Chen. They all belong to the araliaceae family, but are fundamentally different from Koryo ginseng. Siberian ginseng, which is widely sold in Europe and America these days, also belongs to the same family, but not to the Panax (ginseng) genus. It is the root of a shrub, known by its scientific name, Eleutherococcus senticosus Maxim. Ginseng is very sensitive to climate and soil, and is thus extremely difficult to cultivate. Different locations of cultivation make for vastly different shapes, qualities, and medicinal powers. Hence, ginseng grown in other countries can hardly match Korean ginseng.
According to existing studies, the primary ingredient that gives ginseng its medicinal quality is saponin, which reduces fatigue, enhances the body´s productivity, stimulates the development of sexual glands and brings down the blood sugar level. In recent theoretical analyses, ginseng´s basic medical action is presumed to be that of an adaptogen, enhancing the overall resistance of the body and facilitating its normalization and recovery from a state of illness. More specifically, ginseng facilitates the production of glucocorticoid, an adrenocortical hormone, strengthening the ability of the adrenal cortex to deal with various kinds of stress to the body.
By stimulating the cerebral cortex and the choline, ginseng also brings down blood pressure, facilitates breathing, reduces excess sugar in the blood, assists the actions of insulin, increases red blood cells and hemoglobin, and strengthens the digestive tract. Active research is underway to prove that ginseng also facilitates the formation of bio protein and DNA, and suppresses cancer......
Indeed, science is confirming the age-old belief that ginseng is the elixir of life!
Source: p.see above!Jag ser gärna att andra personer meddelar sina erfarenheter. Kanske får vi så småningom ihop till en sida med FAQ om Ginseng!
först om skillnaden mellan vit och röd ginseng. Jag ber att få återkomma snart!
Till sidans topp Ned Einars hemsida
Så här skriver ett reklamblad, som jag erhållit
Panax ginseng C. A. Meyer är en halvmeterhög flerårig ört med röda bär. Den odlas framförallt i Sydkorea och i Kina. Roten växer mycket långsamt och skördas tidigast efter 5-6 år. En enda rot av god kvalitet kan kosta upp till 1 000 kr.
Den skördas för hand, för att de känsliga rottrådarna inte ska skadas. De aktiva ämnena bryts snabbt ner om de hanteras på fel sätt. Därför måste roten behandlas mycket varsamt.
Ginsenosider kallas de aktiva ämnena i ginseng.
Så långt det här reklambladet. Man måste vara skeptisk här och inte svälja allt. T.ex. har jag blivit informerad om - från många oberoende håll, att det verkliga området för röd ginseng ligger i mellersta Korea inte i södra. Det betyder att landet heter - än så länge, i alla fall: Nordkorea. Men de flesta hoppas nog på ett återförenat Korea — men det är en annan historia.
I det nämnda reklambladet står det så här:
Man har identifierat inte mindre än 25 olika ginsenosider där 6-7 dominerar och utgör underlaget för kemisk standardisering av ginseng.
Det finns två grupper ginsenosider som har dels uppiggande effekt och dels lugnande och avstressande.
Det är därför som många samtidigt som de blir piggare av ginseng även kan sova gott och vakna utvilade.
Arirang, en restaurang på Luntmakargatan, i Vasastan, Stockholm. Kimchi och pulgogi - en läcker sallad och en kötträtt som även finns på ICA (ibland). Det är fråga om spicy fermented vegetables and grilled marinated meat. T.ex. de specialmarinerade revbensspjällen.
Därtill en god IPA öl, t ex från Visby. Cumin Club på Luntmakargatan 90 är en närbelägen restaurang, med goda rätter och en trivsam miljö.
Snart får vi en plats där vi
kunna pröva goda T o f u rätter...
URL: http://www.ejnar.se/ginseng.html