Glyfosat är inte giftigt för människor (?), men tar död på all växtlighet som medlet kommer i kontakt med.
Genom genmanipulering kan man exempelvis få
sojaböner att tåla glyfosat. När man sen sprutar med Roundup på
åkern så dör allting utom den genmanipulerade sojabönan
eller majsen...
"Everything is under control" or isn´t it?!!!!? Bl.a. Dr. med. Wolfgang
Ritter har skrivit om riskerna.
Undrar om det finns en mer uppdaterad info om
bekämpningsmedel. Det jag läst var intressant men tyvärr mer än
två år gammalt. Jag intresserar mig speciellt för Roundup S, ett
ogräsmedel som man i vårt bostadsområde frekvent, fortfarande
använder. Vi har samtidigt stora problem med gräsmattorna. Gräset
försvinner och jorden förefaller helt infertil (allt gräs dör
bara). Problemen började uppstå för ett par år sedan. Åtgärder
med nysådd, dressering, riklig bevattning, gödning etc tycks inte
alls kunna avhjälpa. Vi står inför ett problem som blir svårt och
dyrt att lösa. För gräsmatteytor vill vi gärna ha. Det har
tidigare växt rätt bra.
Med vänliga hälsningar från Einar Ekström
en förfrågan ställd den 8 juli 2001 till www.kemi.se
(en myndighet eller vad det nu är för något?)
Svar kom sen men bara med en hänvisning till att jag borde fråga
hos tillverkaren/importören
Läget i oktober 2001:
Läs vad tidskriften Ny Teknik har skrivit om situationen i vårt
land. Tidningen Expressen tog också upp det den 11 okt.
En miljon svenskar dricker små mängder växtgift varje dag,
stod det bl.a.
Så här skriver Kemikalieinspektionen den 22/2
2002:
Målsättningen - inga bekämpningsrester i grundvatten - är
formulerad utifrån kunskapen om de verksamma ämnena i
växtskyddsmedel. För dessa gäller att de aldrig kan sägas vara
ofarliga. De har tagits fram för att döda eller sänka livskraften
hos oönskade organismer. För dessa kan inga undantag från
målsättningen medges. [ . . . ]
Fru talman! Bakgrunden till interpellationen är
den första lasten från USA av soja som består av soja som odlats
som man gjorde förr blandad med soja som är genmanipulerad.
Soja är en produkt som på ett eller annat sätt ingår i 60 % av
alla beredda livsmedel som soja eller som sojalecitin, t.ex. i
margarin. Den här sojasorten, RRS, Roundup Ready
Soyabean, har tagits fram av kemijätten Monsanto. Sojan
har den effekten att den är extremt tolerant mot
Roundup, som är ett bekämpningsmedel som innehåller en
aktiv substans som heter glyfosat. Det här har gjorts genom att
gener från virus, bakterier och petunia har stoppats in i sojan.
Effekten är att man kan odla soja och bespruta fälten med mycket
Roundup, vilket gör att man tar död på allt annat än
sojan.
Det är en mycket otäck utveckling vi kan se framför oss. Som
biolog kan jag säga, att av all miljöförstöring som kommit är den
genetiska miljöförstöring som vi nu står inför det som skrämmer
mig mest och det som jag tror kommer att få mycket stora
konsekvenser för framtiden. Varför? Jo, först och främst kan vi
se, att när dessa gener planteras in i sojan blir det en ny sorts
organism, som inte finns i naturen tidigare och som om den sprids
till miljön kommer att kunna bete sig på ett mycket oförutsägbart
sätt.
Vi kan se vad som har hänt i många fall där organismer har
kommit ut på ställen där de inte hör hemma. Det gäller t.ex.
nilabborren i Victoriasjön, där 200 av de inhemska arterna
försvann. Vi kan se vad som hände när man flyttade kaniner och
rävar till Australien. De hörde inte hemma där och tog död på
mycket av det som tidigare fanns. Vi kan se hur jättebjörnlokan
breder ut sig rejält i Sverige därför att den inte har några
naturliga fiender. Det finns risk för att de genmanipulerade
sorterna också kan göra det.
Det finns också andra obehagliga risker. De gener som har
planterats in i sojaböjan kan sprida sig till närbesläktade
arter. Att det kan ske har visats både på laboratorium och i
fältförsök. Vad detta kommer att leda till för miljön har vi
ingen aning om i dag.
Dessutom kan vi se att de här produkterna kommer att innehålla
nya typer av proteiner, som man inte vet om folk är allergiska
mot. Det är ingen som äter petunia, men nu får vi helt plötsligt
en petuniagen i maten. Vad det kommer att betyda för allergiker
vet vi inte.
Det bekämpningsmedel som används är glyfosat. Det kallas
lågdospreparat, men det borde egentligen heta extremgiftigt
preparat. Det som gör att det kan användas i mycket låg dos är
att giftverkan är så stark. Det har nu visat sig att det kan bli
kvar i växterna. Det har också visat sig, att om det kommer in i
människan påminner det om vissa enzymer och kan påverka vår egen
metabolism. Det är inte alls ett så ofarligt preparat som har
påståtts. I och med att det används i små doser är det mycket
svårt att härleda.
Det finns alltså en mängd anledningar till att vi i Sverige,
där konsumentmotståndet är massivt mot genmanipulerade produkter,
borde säga nej tack till den här sojan.
Vi i Miljöpartiet anser att den inriktning Sverige har i dag
är alldeles för aningslös. Jag är inte alls nöjd med svaret. Jag
tycker att Sverige har givit upp. Det är mycket intressant att vi
i svaret får veta att Sverige har haft en "tämligen restriktiv"
hållning. Vi konsumenter är inte "tämligen" restriktiva i det här
fallet; vi vill inte ha eländet.
I EU finns det inte någon möjlighet att få till stånd en
riktig märkning. Det enda vi kan göra för att säga nej till de
här produkterna är att se till att inte få in dem i landet. Jag
är förvånad att det, i den här situationen, är öppet för de här
produkterna, att vi i Sverige inte kan säga att vi inte vill ha
dem. Vi kan se vilka effekter detta kan få, och det enda vi kan
göra är att säga nej. Jag undrar hur det kommer sig att Sverige
inte vågar försöka använda artikel 16, som Österrike har
gjort.
Det vanliga resultatet vid behandling med glyfosat är att växten dör, men växter kan vid vissa tillfällen utveckla resistens mot preparatet. De som utvecklar resistens mot glyfosat förstärker, vid närvaro av preparatet, sin veckning av m-RNAet som kodar för enzymet EPSP-syntas. Detta ger en stabilisering av m-RNAet, vilket leder till en förhöjd proteinnivå. Då glyfosat är en kompetitiv inhibitor gör detta att syntetiseringen av aromatiska aminosyror trots allt kan äga rum. En sådan förstärkning av enzymet kvarstår även om växten ej utsätts för herbiciden i fortsättningen.
Det följande är skrivet av Rune Lanestrand (FiB/K. 6/1997)Glyfosat inaktiveras i jorden. Jordbakterier gå in och spjälkar bindningen mellan kol och fosfor för att frigöra den oorganiska fosforn. Koldioxid kommer att frigöras vid processen, halveringstiden för glyfosat är vanligtvis mindre än 60 dagar. Nu har glyfosat blivit tillgängligt för många människor och användningen har fördubblats på några år. Detta kan vara en av orsakerna till att man hittar rester av glyfosat i grundvattnet. Jordbruksverket vill därför minska förbrukningen och har lagt ett förslag på att glyfosat ej ska tillåtas användas i villaträdgårdar längre, då dessa beräknas kunna åtgärda sina ogräsproblem på andra sätt.
Upp — till Glyphosat Högst upp
Tåla Round Up
Det blir extra allvarligt då den andra statliga instansen på området, Livsmedelsverket, går i samma fotspår. Helt nyligen godkändes att gift- och kemibolaget Monsanto får sälja sin genmanipulerade soja, som tål växgiftet, RoundUp i Sverige. Den verksamma substansen i Round Up heter Glyfosat och gränsvärdet för detta medel höjdes 200 gånger från 0,1 mg till 20 mg/kg. Forskningsresultat visar att Glyfosat i förening med nitrit, som finns i jorden, bildar nitrosaminer som är kända för att orsaka cancer och ärftliga förändringar. (Källa: Khan och Young, N-Nitrosamine in Soil from the Herbicide Glyphosate, Journal of Agric Food Chem. Vol 25, No 6, 1977).
Härförleden kom Naturvårdsverket med sin syn på genmanipulation. "Introduktion och spridning av främmande organismer och gener". En i motsats till gentekniknämnden tämligen kritisk inlaga till det avancerade kvacksalveriet inom genforskningen.
Up — to Round Up Upp — till Glyphosat Högst upp
Ned | Gräsmatta | index | 2002 | Paavo | Bernalyckan |
Ohne Gentransfer gäbe es keine Evolution, aber der eingeschlagene Weg ist der falsche. | Die Natur macht es uns vor: Ständig erfolgt ein Austausch von genetischem Material. Ohne Gentransfer gäbe es keine Evolution. Die Gentechnik wird von Kritikern auch nicht grundsätzlich und pauschal abgelehnt, wohl aber der von Saatgutherstellern und Pestizidproduzenten eingeschlagene Weg: Der Einbau eines bestimmten Gens aus dem Agrobacterium tumefaciens in die Zuckerrübe, Mais oder Raps, welches die Pflanze resistent macht gegen Totalherbizide wie Glyfosat, Handelsname Roundup ultra. Beim Spritzen sterben alle Pflanzen auf dem Acker ab, nur die genmanipulierte Pflanze überlebt den Chemieangriff. Durch das eingeschleuste Gen ist die Pflanze in der Lage, das Gift im Tonoplasten, in der Vakuole und in der Zellwand in unlösliche Rückstandsverbindungen umzuwandeln und zu deponieren. Die Pflanze kann jetzt trotzdem weiter wachsen. |
Source: | Dr. med. Wolfgang Ritter, Wertheim |
Ritter Gudrun Paavo Tips om gräsmatteskötsel
Länkar med information om totalherbicider, totalbekämpningsmedel, exempelvis Roundup (Glyphosate)
http://www.poptel.org.uk/panap/pest/pe-gly.htm
http://www.gen-ethisches-netzwerk.de/argument/texte/_hres/x_hres.html
Short-term: EPA has found glyphosate to potentially cause the following health effects when people are exposed to it at levels above the MCL for relatively short periods of time: congestion of the lungs; increased breathing rate.
Long-term: Glyphosate has the potential to cause the following effects from a lifetime exposure at levels above the MCL: kidney damage, reproductive effects.
How will I know if Glyphosate is in my drinking water?If the levels of glyphosate exceed the MCL, 0.7 ppm, the system must notify the public via newspapers, radio, TV and other means. Additional actions, such as providing alternative drinking water supplies, may be required to prevent serious risks to public health.
Drinking Water Standards:Mclg: 0.7 ppm
Mcl: 0.7 ppm
Learn more about your drinking water!
EPA strongly encourages people to learn more about their drinking water, and to support local efforts to protect and upgrade the supply of safe drinking water. Your water bill or telephone book's government listings are a good starting point.
Your local water supplier can give you a list of the chemicals they test for in your water, as well as how your water is treated.
This is cited from US Environmental Protection Agency web site sept 2001.
Einar Ekström | Upp | Ocobo | Siman | Swipnet | Gudrun | Dr Ritter | Hem |
Bernalyckan hel GeoCitÿ Las Palmas 7192 hem 5619 Paavo
URL: http://blompottan.se/TEL/3746/maj31.html Update: 2010 04 24
U p p